Connect with us

Članci

10 razloga zbog kojih je Škotska zanimljivo odredište puno različitih doživljaja

10 razloga zbog kojih je Škotska zanimljivo odredište puno različitih doživljaja

Tražiš li odredište za super doživljaj, imamo jednu preporuku. Škotska – to nisu samo čudovište iz Loch Nessa, momci u kiltovima s gajdama i viski. Jesi li znao da se ondje rodio golf? Da je ovca Dolly ondje bila klonirana u jednom malom gradu? Ili da u Škotskoj ima najviše crvenokosih ljudi na svijetu?

1. Tajanstvena Edinbura

Kada prvi put stigneš u škotsku prijestolnicu, primijetit ćeš dvije stvari: izgleda poput bajke u mračnom stilu i svi je zovu „Edinbura“.

Zvijezda Edinburgha je srednjovjekovni dvorac koji ponosno stoji na masivnoj stijeni iznad grada. Definitivno ga se isplati posjetiti. Ako se odlučiš za razgledavanje unutrašnjosti dvorca, plati nekoliko funti više i unajmi audiovodiča. Dok topovi pucaju, nauči nešto o dramatičnoj povijesti ne samo dvorca nego i cijele Škotske.

Osim posjećivanja ostalih poznatih mjesta poput Royal Millea, moderne zgrade parlamenta, kraljevske rezidencije Holyrood palace ili ugaslog vulkana Arthurovo sjedalo, ne zaboravi lutati i po gradskim zakucima. Upravo se u skrivenim ulicama Edinburgha skriva njegov najveći šarm. U gradu ćeš pronaći puno atraktivnih pubova i restorana, a pronaći ćeš nešto po svom ukusu čak i ako planiraš kupovinu. Ondje je izbor velik, pogotovo što se tiče poznatih britanskih brendova kao što su Topshop, River Island i poznati Primark.

2. Bojiš se tame?

Ako se voliš bojati, na pravom si mjestu. Edinburgh nudi široku paletu tzv. Ghost Tours, trebaš samo odabrati jednu. U mraku možeš posjetiti inače nepristupačna groblja, podzemne prolaze, tamnice ili sablasne kuće. Svako je mjesto prepuno strašnih priča, od kojih će ti se koža naježiti, a sljedećih ćeš nekoliko dana na spavanje odlaziti s upaljenim svjetlom.

3. Svjetski festival

Ako želiš doživjeti nešto uistinu izvanredno i svjetsko, posjeti Edinburgh u kolovozu. Svake se godine ondje organizira festival Fringe na kojem sudjeluju deseci tisuća umjetnika iz cijelog svijeta. Možeš gledati razne kazališne i plesne predstave, komedije, cirkus, mjuzikle ili kabare. Ovaj događaj traje tri tjedna i najveći je takve vrste na svijetu. Osim toga, na njemu također možeš uživo upoznati poznate glumce ili pjevače. ????

4. Gajde, kiltovi i funte bez Elizabete

Škoti su veliki nacionalisti i vrlo su ponosni na sve tradicionalno. Stoga, dok šeću gradom ili navečer sjede u pubovima, gospoda u kiltovima koja sviraju gajde nisu rijetkost. Postoji do 7000 različitih kockastih uzoraka i svaki klan ima svoj.

Škotska povezanost s Ujedinjenim Kraljevstvom univerzalno je osjetljivo pitanje širom zemlje. Ne možeš vjerovati da je tako ozbiljno? Pogledaj novčanice koje će ti vratiti. Uzalud ćeš na njima tražiti kraljicu Elizabetu. Škotska se nije odrekla vizije vlastite autonomne države ni nakon neuspjelog referenduma, pa kad raspravljaš s lokalnim stanovništvom, bolje izbjegavaj sljedeću rečenicu: „Ionako ste svi Britanci!“

5. Prisustvuj pripremi pravog škotskog viskija

Putovanje u Škotsku ne bi bilo potpuno bez posjeta destileriji viskija. Iskustvo je sjajno i jedinstveno. Ako ne želiš uvrijediti domaće, pazi da ne tražiš viski s ledom. Nemoj biti barbar iz amerikaniziranog svijeta. Posjet destileriji uključuje i degustaciju, pa ćeš se zasigurno dobro zabaviti.

6. Dvorci, dvorci, dvorci

Ne moraš biti povjesničar ili filozof da bi bio očaran škotskim dvorcima. Nisu to neki kičasti dvorčići. Radi se o klasičnim, masivnim, srednjovjekovnim dvorcima. Ponekad čovjek ima osjećaj da ih ima posvuda, a za sve je vezana fantastična, ali jeziva povijest. Vrlo je lako povjerovati da si u nekom drugom stoljeću.

7. Divljina

Budući da je u Škotskoj vrlo vlažno, sve je još uvijek zeleno. Nije važno ideš li u škotsko gorje, putuješ li duž obale ili odlaziš na jedan od mnogobrojnih otoka. Pripremi se kući donijeti nevjerojatne doživljaje i kičasto lijepe fotografije (možda neće biti magle). Priroda je u Škotskoj stvarno nevjerojatna i ako tražiš mjesta na kojima možeš izbjeći masovni turizam, evo ih. Možeš krenuti stopama kitova, tuljana, pingvina ili jelena.

8. Nessie, haggis i druga čudovišta

U Škotskoj ćeš pronaći niz ogromnih jezera ledenjačkog podrijetla koja nose izvorni naziv „lochs“. Najpoznatije od njih, jezero Loch Ness, vjerojatno ne treba nikome predstavljati. Nemoj se vraćati kući, a da ga ne posjetiš. Do danas znanstvenici nisu uspjeli u potpunosti opovrgnuti postojanje mitskog čudovišta. Ako tijekom putovanja brodom hipnotizirano gledaš u površinu vode, možda uspiješ ugledati slavnu „Nessie“.

Ako odeš izvan glavnog grada, vrijedilo bi probati lokalni kulinarski specijalitet – haggis. Prema klasičnom receptu, sastoji se od ovčje utrobe, zobenih pahuljica i ječmene krupice. Sve ovo vrije u ovčjem želucu. Gadi ti se? Ne mora, okusom podsjeća na jetrice.

9. Noć u hobitskoj kući

Ako žudiš za još autentičnijim škotskim iskustvom, imamo jednu ideju. Možeš odsjesti u niskim kamenim kućicama obraslima travom, koje nevjerojatno podsjećaju na rezidenciju gospodina Bilba Bagginsa – najpoznatijeg hobita. Izvorno stanovništvo živi od 100. pr. Kr. u vrlo sličnim „brochs a black houses“, koje uspješno doživljavaju svoju renesansu i vrlo su popularne. U slučaju da ti ovo nije dovoljno, zasigurno ćeš naći smještaj u nekom dvorcu ili svjetioniku.

10. Što imaju Harry Potter, James Bond i Da Vincijev kod zajedničko?

Škotsku! Kafić Elephant House u centru Edinburgha, u kojem je J. K. Rowling napisala prvi dio Harryja Pottera, čeka sve entuzijaste čarobnjačkog svijeta. Strastveni ljubitelji mogu krenuti prema sjeveru, gdje će pronaći željeznički vijadukt poznat iz filmova o ovom mladom čarobnjaku.

Manje od pola sata od Edinburgha nalazi se kapela Rosslyn, poznata po završnoj sceni Da Vincijevog koda. Mnogi su bezuspješno isprobali Sveti gral, ali kapela je uistinu prekrasna. Škotski dvorci ponovno su glumili u filmovima kao što su „Gorštak“, „Monty Python“ i „James Bond“.

Najbolji način za istraživanje ove lijepe i zanimljive zemlje je unajmiti automobil i voziti se na drugoj strani ceste ili iskoristiti izlete minibusom. Čak i ako ne voliš organizirana putovanja, lokalne putničke agencije dobro su pripremljene. Škotski će ti vozači vrlo rado prepričati svakakve lokalne tračeve.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
5/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh