Connect with us

Članci

10 razloga zašto posjetiti Rim

10 razloga zašto posjetiti Rim

Rim, koji ujedno zovemo i „Vječni Grad“, nudi za svakoga ponešto. Povijest, kupovina, dobra hrana, romantika i posebno znamenitosti. U našem ćeš članku pronaći 10 razloga zašto posjetiti ovaj jedinstveni grad.

Znamenitosti, znamenitosti, znamenitosti

Rim je vrlo fotogeničan grad, uglavnom zbog ogromnog broja povijesnih znamenitosti, na koje možeš naići na svakom uglu. Jedna od najpoznatijih je Koloseum, koji je u prošlosti bio vrlo popularan – ne samo zbog večernjih kazališnih predstava nego i zbog nasilnih borbi gladijatora. Ne propusti poznate Španjolske stube koje će ti pružiti opuštanje nakon „trčanja“ po gradu. Zatim nastavi do fontane Trevi. Kaže se da ćeš se, kad baciš kovanicu u nju, zasigurno vratiti u Rim.

Vatikan

Posjeti grad u gradu. Vatikan je središte kršćanskog svijeta, ali zbog njegova ozračja, zavoljet će ga apsolutno svi. Najmanja prijestolnica na svijetu privlači ne samo zbog povijesnih zgrada, poput bazilike sv. Petra ili Sikstinske kapele, nego i zbog svojih mračnih tajni, koje su zasigurno, iza debelih zidova, dobro skrivene pred svijetom.

Najbolji sladoled u gradu?

Rimljani su jednostavno majstori zanata. Posjeti najstariju slastičarnicu u čitavom Rimu – Giolitti. Giuseppe i Bernardina Giolitti osnovali su je 1890. godine, i pronaći ćeš je blizu poznatog Panteona. Zanimljivo je da tvrtku dandanas vodi ista obitelj. Posjeti je i iznenadi se što se sve može napraviti od običnog sladoleda!

In vino veritas

Lutajući povijesnim centrom, zasigurno ćeš naići na vinske barove, u kojima možeš kušati i najbolja vina iz cijele Italije. Lokalni vinski podrumi pružaju neopisivu atmosferu koja će stvoriti sjajno raspoloženje, bilo da ih posjetiš s prijateljima ili sa svojom boljom polovicom. A kako drukčije planirati sljedeće korake u otkrivanju Rima, ako ne s čašom izvrsnog vina u ruci?

Tržnice

Želiš li probati nešto ukusno? Kreni na tržnicu i kušaj svježe voće, povrće ili domaće proizvode lokalnih poljoprivrednika. Posjeti tržnicu Campo dei Fiori, koju lokalci posjećuju od 1869. godine, što je čini najstarijom i najpopularnijom u cijelom Rimu. Ako si raspoložen za super vintage komade, u nedjelju se uputi na buvljak Porta Portese.

Rimsko podzemlje

Voliš li tajne i misterije? Ako se želiš malo bojati, kreni ravno prema katakombama koje tvore mrežu hodnika izravno ispod rimskih ulica. Katakombe su sagrađene u 3. stoljeću, a naći ćeš u njima ne samo kosti mrtvih, već i temelje drevnih građevina i prekrasne zidne freske. Najpoznatije su San Callisto, San Sebastiano ili Domitilla, dugačke nevjerojatnih 15 kilometara.

Plovidba po rijeci

Upoznaj povijesnu gradsku jezgru iz drugačije perspektive i opusti se tijekom upoznavanja. Deseci brodova svakodnevno voze rijekom Tiber, što vruće ljetne dane može učiniti ugodnijima. Možeš čak odabrati i večernja krstarenja uz izvrsnu večeru i živu glazbu izravno na brodu. Hoćeš li stići prebrojiti sve mostove ispod kojih ćeš ploviti?

Šoping

Rim je centar mnogih modnih dizajnera najskupljih marki. Kreni ravno na Via Condotti i divi se najnovijim modnim trendovima marki kao što su Gucci, Armani ili Prada. Ako želiš ondje kupovati, ponesi sa sobom svoju najbolju kreditnu karticu. Zapamti, gledanje ne košta ništa. Pogledaj lijepe izloge, inspiriraj se i uz malo sreće naići ćeš i na poznate osobe iz talijanskog javnog života.

Noćni život

To da sunce zalazi, u Rimu ne znači ništa. Sredi se najbolje što znaš i zabavi se u lokalnim barovima ili tulumari u najboljim klubovima. Postoji iznenađujuće velik broj mogućnosti, svi će pronaći upravo ono što traže. Ljubitelji vrhunske gastronomije trebali bi posjetiti restoran Aroma, koji je čak nagrađen Michelinovom zvjezdicom i pruža pogled na impresivni Koloseum. 

Izleti po okolici

U Rimu se uvijek nešto događa i uvijek postoji još nešto što treba otkriti. Stoga nema potrebe putovati izvan grada. Ponekad je, međutim, prilično ugodno promijeniti sredinu i upoznati gradsku okolicu. Tijekom ljeta može te privući blizina Sredozemnog mora, obližnji Napulj s izvrsnom pizzom ili čak Pompeji sa svojom poznatom pričom. Ako tražiš veći izazov, možeš se popeti do kratera brda Vezuva.

Foto: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
4/5 - (1 vote)
Click to comment
Na vrh