Connect with us

Članci

10 najšarenijih ulica u Europi. Od Stokholma do Burana

10 najšarenijih ulica u Europi. Od Stokholma do Burana

Kuće i stambeni prostori često su obojeni neutralnim nijansama. No i među njima mogu se naći prekrasne šarene iznimke. Kad živiš u jednom od tih veselih i šarenih kvartova, nema šanse da se osjećaš depresivno. Od prelijepih gradova i udaljenih sela, do netipičnih zgrada i ribarskih kuća. Europa je riznica šarenih gradova koji čekaju da budu otkriveni. Ovdje su neke od naših najdražih ulica koje se prelijevaju u svim bojama. Pogledaj najšarenije ulice u Europi.

Colmar, Francuska

Smatra se jednim od najljepših gradova u Europi. Gotovo svaka ulica u izuzetno slikovitom srednjovjekovnom gradu Alsaceu puna je boja. Dio „Mala Venecija“ spoj je dobro sačuvane njemačke i francuske arhitekture i daje gradu jedinstven stilski vizual koji privlači posjetitelje.

Happy Rizzi Haus u Braunschweigu, Njemačka

Ovu je kuću oslikao američki umjetnik James Rizzio u svom karakterističnom stilu. Happy Rizzi Haus može izazvati različite reakcije kod mlađih i starijih stanovnika Braunschweiga, ali sigurno je da je ta kuća na trg Ackerhof donijela mnogo boja. Samu zgradu projektirao je Konrad Kloster. Uredski kompleks ukrašen je nepravilnim prozorima i reljefima koji oponašaju Rizzijev stil crtanja.

La Muralla Roja, Španjolska

Ova španjolska arhitektura, odjevena u crveno, može te isprva podsjetiti na ludi stil crtanja M. C. Eschera. U stvarnosti je, međutim, bila inspirirana sjevernoafričkom tradicijom kuća Kasba, stilom koji kombinira javni i privatni prostor. Arhitektonsko djelo Ricarda Bofilla, sagrađeno 1973. godine, nazvano „Crveni zid“, bilo je inspirirano elementima arhitekture meksičkog arhitekta Luisa Barragána. Na to su se pozivali i arhitektonski stažisti, koji su Trumpov zid vizualizirali kao ružičasti zid.

Burano, Italija

Ribarske kuće u jasnim bojama na periferiji otoka Burano, smještenog u Mletačkoj laguni, jednostavno se ne može zaobići. Izgrađene su prema strogoj shemi boja, koja ovdje funkcionira od naseljavanja otoka. Ako se stanovnici odluče obojiti svoje kuće nekom od duginih boja, prvo moraju dobiti vladino dopuštenje.

Stortorget u Stokholmu, Švedska

Stortorget, najstariji trg u Stockholmu, poznat je po dvije stvari: slavnom božićnom sajmu i nevjerojatno obojenim cehovskim kućama iz 17. stoljeća. Svijetle crvene, žute i zelene zgrade u srcu Gamla Stana (Starog grada) razveselit će i najhladnije skandinavske dane i idealno su mjesto da ih posjetiš tijekom svog odmora.

Nyhavn, Kopenhagen

Zar ni tebi ne mogu dosaditi svijetlo obojene zgrade, koje simboliziraju Kopenhagen? Kuće iz 17. stoljeća nalaze se na sjevernoj strani stare luke Kopenhagena, u Nyhavnu, u kojoj je nekoć živio pisac Hans Christian Andersen.

Glavni trg grada Poznjana, Poljska

Stari gradski trg u poljskom Poznanju prepun je bivših cehovskih kuća obojenih u mediteranske nijanse azurno plave, svježe zelene i zemljano žute boje. Veliki dio trga uništen je tijekom Drugog svjetskog rata, ali je obnovljen 1950-ih, tako da svaka zgrada ima individualni vizual, ukrašen detaljima i frizovima.

Vernazza, Italija

Dio talijanske rivijere Cinque Terre čini izuzetna panorama kuća u malom primorskom mjestu Vernazza. One čine veseli panoptikum ljetnih narančastih i žutih nijansi. Legenda priča priču sličnu onoj iz grada Burana, gdje su ribari slikali kuće u šarene tonove kako bi ih razlikovali od mora. Vjerojatnije je, međutim, da je ovaj scenarij nastao zbog priljeva turizma 1970-ih, kada su teško dostupna sela povezana željezničkom mrežom.

Rue Crémieux, Paris, Francuska

Nedaleko od užurbanosti Gare de Lyona u 12. okrugu Pariza smjestila se enklava pastelnih varijacija. Pročelja i prozori kuća ukrašeni su cvijećem u posudama od terakote. Nazvana po ministru pravosuđa Adolfu Crémieuxu, ova stambena ulica može se pohvaliti kolekcijom lijepo obojenih kuća.

Nova do Carvalho u Lisabonu, Portugal

Poznata je po zgradama čije su fasade obložene kamenom. Lisabon je prepun vedrih, šarenih ulica, od kojih se mnoge mogu naći u starom gradu. Posjeti ružičastu ulicu, projekt realiziran zahvaljujući arhitektonskom uredu José Adrião Architects i gradskom vijeću, koji je trebao donijeti pozitivne vibracije na ulice.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh