Connect with us

Članci

10 najmanjih zemalja na svijetu koje stigneš proputovati u jednom danu

10 najmanjih zemalja na svijetu koje stigneš proputovati u jednom danu

Ove zemlje zauzimaju tako malo područje da ih na karti uopće ne možeš odmah primijetiti. Dovoljno ti je samo nekoliko sati da ih proputuješ, a da ne ulažeš previše truda. Svaka od njih jedinstvena je po svom izgledu i atrakcijama koje nudi. Ovo je 10 malih zemalja koje možeš proputovati u jednom danu.

1. Gibraltar

Doslovno Stijena (The Rock) koja se uzdiže nad obalom južne Španjolske, a zapravo je britanski prekomorski teritorij s populacijom od trideset tisuća stanovnika. Strateški je smještena u blizini kopnene Afrike i smatra se jednim od poreznih rajeva. U određeno doba godine možeš osjetiti da gustoća naseljenosti dostiže broj jahti.

Gibraltar ima vlast nad upravom zemlje, ali od 1713. bio je prekomorski teritorij Velike Britanije prema Mirovnom ugovoru iz Utrechta. Najveća atrakcija Gibraltara je njegova vlastita topografija. Većina posjetitelja provodi dan na vrhu stijena nakon vožnje žičarom. Odande se pruža prekrasan pogled na krajolik, a u obilasku će te pratiti divlji makaki majmuni koji ondje žive.

2. Otok Man

Leži u Irskom moru između Engleske, Škotske, Irske i Walesa. Otok Man je krunski posjed Ujedinjenoga Kraljevstva s lokalnom samoupravom, koji obuhvaća petsto sedamdeset i dva četvorna kilometra i dom je osamdeset i četiri tisuće ljudi.

Prvo naseljavanje otoka počelo je prije nekoliko tisućljeća, kada su sakupljači i ribari počeli razvijati lokalno poljoprivredno gospodarstvo. Kasnijim stanovnicima smatraju se Kelti, koji su postavili temelje današnjeg manskog jezika. Stočarstvo, ribarstvo i turizam trenutačno su ključne točke otočkog gospodarstva. Posjetitelji često šeću povijesnim dijelom vikinškog dvorca u Peelu, za večeru jedu školjke i nabavljaju posebno izdanje poštanskih maraka.

Najveći događaj u godini za lokalce su utrke motociklista, koje se održavaju u lipnju. Usto, na otoku su popularne i druge utrke automobila, kao i reliji. Na otoku ćeš često naići na lokalnu crvenu zastavu s tri bijele noge u krugu. To je demonstracija domoljublja otočana, koji su vrlo ljubazni prema posjetiteljima. Također se mogu ponositi izuzetnim prirodnim ljepotama svog otoka.

3. Monako

Ova država na jugu Francuske, manja od dva četvorna kilometra, neovisna je od 15. stoljeća. Međutim, prema mnogima, upravo je Grace Kelly ovu zemlju učinila vidljivom. Oni koji su rođeni i odrasli u Monaku govore francuski, talijanski, engleski i imaju vlastiti monegaški jezik.

Osim veličanstvene luke Monte Carlo s jahtama i kasinom iz filmova o Jamesu Bondu, Monako je također dom svjetski poznatog Oceanografskog muzeja, u kojem ćeš otkriti akvarij s gotovo tristo vrsta šarenih riba i lagunu morskih pasa. Posjeti i smirujuće japanske vrtove koje je dizajnirala Grace Kelly, koja je postala popularna princeza od Monaka 1956. godine i čija je glumačka karijera polako otišla u zaborav čim je počela obavljati kraljevske dužnosti.

4. San Marino

Nalazi se u unutrašnjosti Italije i na svoj teritorij godišnje privlači više od dva milijuna turista. Smatra se najstarijom suverenom državom na svijetu, osnovanom 301. godine, na čelu s dva regenta. U stvarnosti, međutim, temelji njegova zakonskog okvira postavljeni su tek 1600. godine.

Ta se mikrodržava proširila na šezdeset četvornih kilometara i u njoj žive trideset dvije tisuće ljudi. Njezinim topografskim reljefom dominira Apeninski planinski lanac. Ogroman broj dućana, jednostavna i ukusna kuhinja puna domaćeg začinskog bilja. Posjeti ovu  zemlju bijele i plave zastave da bi se mogao pohvaliti originalnim pečatom u svojoj putovnici.

5. Lihtenštajn

Zemljom između Švicarske i Austrije, ustavnom monarhijom s trideset i sedam tisuća stanovnika, upravlja kraljevska obitelj koja živi u bajkovitom dvorcu na brdu, odakle se pruža nevjerojatan pogled na glavni grad. Ondje svake godine pozivaju svoje građane na osvježenje u obliku piva.

U ovom krajoliku alpske doline nalazi se i jedna od najzahtjevnijih planina u Europi – Grauspitz, koji se uspinje na visinu od dvije tisuće šest stotina metara nadmorske visine. Međutim, ako u ovoj maloj zemlji ne planiraš ići na planinarenje, trčanje ili se baviti nekim drugim sportom koji privlači strane posjetitelje, četiri ili pet sati bit će ti dovoljno da je upoznaš.

6. Falklandsko otočje

Za Falklandsko otočje možda si čuo pod nazivom Malvini, kako ih nazivaju Argentinci. Ovaj samoupravni arhipelag u Južnoj Americi dom je mnogih rijetkih vrsta ptica, dupina, kitova, tuljana, ovaca i pingvina. Sami pingvini lako premašuju brojku od 3.000 stanovnika, od kojih većina živi u glavnom gradu Stanleyju.

Ovdje bi uzalud tražio bankomate, a ne možeš računati ni s kavanama i lokalima. Lokalna zračna luka prihvaća letove samo iz Čilea i Ujedinjenog Kraljevstva (preko otoka Ascencion). Ovo otočje godišnje posjeti samo petstotinjak posjetitelja.

Putnici na ove otoke stižu uglavnom ljeti, za vrijeme krstarenja po južnoj polutci, kada Falklandi postanu pripremna točka za antarktičku avanturu. Idealno su mjesto za one koji vole putovati samostalno, sa šatorom i vrećom za spavanje u ruksaku.

7. Vatikan

Dok se diviš arhitekturi bazilike sv. Petra u Rimu, istodobno ne moraš biti svjestan da to mjesto tehnički ne pripada Rimu, nego da je pod upravom samostalne zemlje, koja je upisana na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Vatikan, dom pape i oko devet stotina ostalih stanovnika, prostire se na površini od četrdeset četiri hektara, što ga čini najmanjom priznatom neovisnom državom na svijetu. Međutim, izvan njezina teritorija borave mnogi stanovnici koji su otišli u vatikanske diplomatske misije u inozemstvo. Vatikan nema svoj službeni jezik. Ovdje se govori na talijanskom, latinskom, francuskom, španjolskom i engleskom jeziku.

Ovdje nećeš naći autoceste ili bolnice. Međutim, u Vatikanu se nalazi jedini bankomat na latinskom jeziku na svijetu. Posjetitelji dolaze kako bi se divili Sikstinskoj kapeli koja je dio vatikanskih muzeja, prošetali se zelenilom vrtova ili se penjali na vrh kupole bazilike, odakle se pruža zaista izuzetan pogled na grad.

8. Andorra

Skijališta, crno andorsko vino ili izvoz slastičarskih proizvoda. Samo tri sata od Barcelone otkrit ćeš unutrašnju mikrodržavu sa sedamdeset i šest tisuća stanovnika, koja se nalazi na Pirinejima između Španjolske i Francuske.

Snježni planinski vrhovi, na kojima snijeg ostaje osam mjeseci, skrivaju dolinu cvjetova trešnje i prvoklasne toplice, koje često uspoređuju s malenim gradićima švicarskih Alpa. S tom razlikom što ovdje nećeš naći fondue.

Andora uglavnom čuva španjolsku tradiciju, a službeni je jezik katalonski. Njezin glavni prihod ponajviše dolazi od turizma. Nju većina turista posjećuje radi kupovine, planinskog krajolika i ruralne arhitekture.

9. Makao

Ovaj mali poluotok, bivša portugalska kolonija, počeo je privlačiti pozornost na sebe posljednjih godina, kada je postao jedan od najvećih svjetskih kockarskih centara, zaradivši pridjev “kineski Las Vegas”. Iako njime trenutačno dominiraju neke od najvećih svjetskih kockarnica, njegovo povijesno središte možeš pronaći na  UNESCO-vu Popisu svjetske baštine i vrijedno je posjeta.

Makao, kao „posebna upravna regija“ Narodne Republike Kine, leži samo 60 kilometara istočno od Hong Konga. Svoju neovisnost potvrđuje vlastitom valutom, običajima i lokalnom kuhinjom – kombinacijom kantonskih i portugalskih okusa.

10. Katar

Katar je sa svojih jedanaest tisuća petsto kvadratnih kilometara jedna od najvećih najmanjih zemalja na svijetu, iako ne treba zaboraviti činjenicu da je velika većina njegova teritorija pustinja. Katar se smatra jednom od najbogatijih zemalja svijeta, dom je luksuznih hotela, ali i stotina džamija.

Posjetitelji dolaze u glavni grad Dohu u Muzej islamske umjetnosti, radi noćnog doživljaja u pustinjskim kampovima na rubu Perzijskog zaljeva, ili zbog prekrasnih lokalnih plaža. Ceremonija otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Dohi 2022. godine pretvorit će Katar u uistinu jedinstvenu zemlju u svakom smislu te riječi. Primjerice, tranzitni sustav, koji je trenutačno u izgradnji, omogućit će nogometnim navijačima da tijekom jednog dana prisustvuju na nekoliko utakmica Svjetskog kupa, dok će tijekom vožnje moći uživati ​​u pogledu na cijelu zemlju.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh