Connect with us

Članci

10 mjesta koja trebaš posjetiti u Krakovu (+preporuke za izlete)

10 mjesta koja trebaš posjetiti u Krakovu (+preporuke za izlete)

Grad koji pamti kraljeve i princeze, no i okrutnosti tijekom Drugog svjetskog rata i komunizam. Krakov je romantičan i fascinirajući grad pun povijesti, izvrsne hrane, isplativih kupnji i ljubaznih lokalaca. Ako misliš da ćeš uspijeti obići sve znamenitosti u jednom danu, u krivu si.

U Krakovu moraš uživati punim plućima. Imali smo čast nekoliko puta posjetiti ovaj grad i odlučili smo motivirati one koji još nisu bili u Krakovu. Evo 10 mjesta koja obavezno trebaš posjetiti u Krakovu:

1. Glavni trg – jedan od najvećih u Europi

Rynek Glówny ili hrvatski “glavni trg” posjećuje svaki turist koji dođe u Krakov. To je mjesto koje zastupa Krakov na svim reklamnim brošurama i letcima. I nije ni čudo. Jedan od najvećih trgova u Europi i zasigurno jedan od najljepših srednjovjekovnih trgova nadaleko i naširoko. Njegovo dominantno obilježje Marijanska je crkva u tipičnoj crvenkastoj boji.

A atmosfera? Vrlo elektrizirajuća tijekom cijele godine, ali ako grad želiš najintenzivnije doživjeti, dođi na Glavni trg tijekom Adventa. I pazi na golubove, oni su posvuda!

2. Wawel – sjedište kraljeva i princeza

Legenda kaže da je zmaj nekoć živio iza zidina Wawela. Možda zbog toga plišane zmajeve prodaju na svakom uglu. Bilo kako bilo, povijest ovog mjesta seže u 1320. godinu, kada su se ondje počeli kruniti poljski kraljevi. Malo tko zna da je Krakov bio glavni grad Poljske do 16. stoljeća, a tek nakon toga glavni grad se preselio u Varšavu.

3. Sukiennice – luksuzna tržnica u centru Krakova

Zanimaju te nakit, vaze, lutke i slične stvari? Ne? Nema veze, ovo ćeš mjesto zasigurno ionako posjetiti. Na tržnici se nekada prodavao tekstil, a danas možeš u njezinim trgovinama kupiti najbolje suvenire iz Poljske.

4. Kazimierz – židovska četvrt

Ako te povijest ne ostavlja ravnodušnim, Kazimierz bi svakako trebao posjetiti. Kazimierz je židovska četvrt u Krakovu, ali može se reći da je to grad u gradu. Kratke ulice na kojima sve izgleda kao da se vrijeme zauvijek zaustavilo. Razlog je jednostavan. Iz ovog mjesta nacisti su nekoć odselili skoro dvijesto tisuća ljudi, a manje od tisuću vratilo se svojim kućama.

Tužna povijest koja se ne smije zaboraviti i koja će zauvijek biti povezana s ovim mjestom. Danas ondje možeš pronaći restorane s izvrsnom gastronomskom ponudom.

5. Auschwitz i Birkenau – užasna povijest

Tužna povijest očekuje te i 70 kilometara od Krakova. Nesumnjivo jedno od najjačih iskustava našeg posjeta. Ono što će ti otkriti bivši koncentracijski logori neće te ostaviti hladnim. Danas ovi logori funkcioniraju kao povijesni muzej s mnogo dobro sačuvanih artefakata koji nas podsjećaju na zvjerstva koja su se događala tijekom Drugog svjetskog rata.

6. Stari grad

Gotovo je nevjerojatno da je stari grad, unatoč burnoj povijesti Krakova, ostao praktički netaknut. Vrlo je malo mjesta na svijetu u kojima možeš prošetati ulicama gdje se zgrade sjećaju više od sedam stoljeća povijeti i na kojima, unatoč požarima i rekonstrukcijama, možeš vidjeti prekrasnu arhitekturu prošlosti. Najbolje ćeš u starom gradu uživati sa šalicom vruće čokolade u ruci.

7. Schindlerova tvornica

Zgrada koju svi znaju zahvaljujući Spielbergovom filmu Schindlerova lista. Danas je tvornica povijesni muzej u kojem možeš vidjeti izložbe starih tenkova, tvorničkih proizvoda ili ured Oskara Schindlera. Tvornica je poznata po njemu. Bio je Nijemac, član nacističke stranke i unatoč tome zapošljavao više od tisuću Židova koji bi inače završili u koncentracijskim logorima.

8. Podgórze – gorki okus prošlosti

Krakov je zauvijek povijesno povezan s Drugim svjetskim ratom. A kvart Podgórze još je jedno mjesto koje ne smiješ propustiti. Pronaći ćeš ondje ostatke zidina koje su razdvajale židovski geto od ostatka grada ili trg prepun stolica koje simboliziraju mjesto gdje su Židovi čekali vlak do logora.

9. Rudnik soli Wieliczka

Ako imaš dovoljno vremena, svakako posjeti stari rudnik soli Wieliczka. Nudi ti šetnju oko impresivnih slanih jezera i avanturistički put rudara. Jesu li zidovi rudnika doista slani? Uvjeri se sam. Ondje ih je dopušteno lizati.

10. Mistično groblje iz 16. stoljeća

U židovskom kvartu Kazimierz postoji još jedno mjesto koje vrijedi posjetiti. Radi se o najstarijem poljskom groblju. Prvi nadgrobni spomenik postavljen je u 16. stoljeću!

5/5 - (2 votes)
Click to comment
Na vrh