Connect with us

Članci

10 mjesta koja ne smiješ propustiti tijekom posjeta Pragu

10 mjesta koja ne smiješ propustiti tijekom posjeta Pragu

Pragu ne treba nijedna reklamna brošura za promociju. Grad s više od tisuću godina povijesti privlači turiste poput magneta. No do prije 30 godina bio je nepoznat cijelom zapadnom bloku. Sada, međutim, redovito se pojavljuje u prvih deset najboljih gradova svijeta na vodećim turističkim ljestvicama. Popločene ulice, stare crkve, čudni vrtovi i tajni kutci – Prag će te očaravati poviješću na svakom uglu. Mogućnosti za objavljivanje nikada nećeš iscrpiti. Razmišljaš li o posjetu glavnom gradu piva? Ako razmišljaš, pogledaj s nama popis TOP 10 stvari koje trebaš posjetiti u Pragu.

1. Karlov most

Ikonični spomenik Praga dobio je ime po Karlu IV., koji je naredio izgradnju mosta 1357. Iako su njime stoljećima prometovale kočije, a zatim i automobili, danas se po njemu može samo šetati. Smatra se jednim od najromantičnijih mjesta u Pragu. Bočne su strane ukrašene drvenim svjetiljkama i kipovima važnih ličnosti. Tijekom cijelog dana ulični umjetnici sviraju na gitarama ili violinama. Međutim, po danu most može biti prepun turista. Stoga, želiš li uživati ​​u pravoj romantici, posjeti ga u večernjim satima pri zalasku sunca.

2. Astronomski sat

Danas je ovaj jedinstveni unikat star više od 600 godina i možda je najljepši i najbolje sačuvani astronomski sat na svijetu. Motiv astronomskog sata kopiran je na brojnim drugim mjestima u svijetu, pa ga možeš pronaći, primjerice, u Japanu ili Njemačkoj. Međutim, ni jedan nije tako popularan kao praški. Svakog sata pred njim se okuplja veliko mnoštvo turista, nestrpljivo čekajući šou od 45 sekundi, tijekom kojeg smrt zvoni zvonom, a u dva mala prozora iznad sata pojavljuje se 12 apostola. Ako si u gradu, obavezno moraš vidjeti astronomski sat, inače kao da nisi ni bio u Pragu.

3. Praški dvorac

Stoljećima simbol češke države ponosno stoji iznad lijeve obale rijeke Vltave. Iza zidina utvrde sačuvani su fascinantni muzeji i galerije s draguljima najvećih čeških umjetnika. Dvorac je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda, u kojoj ima vodeću poziciju kao najveći kontinuirani kompleks dvorca na svijetu. Prostire se na površini od nevjerojatnih 70 000 m². 

4. Katedrala svetog Vida

Kada posjetiš Prag, ne smiješ propustiti katedralu svetog Vida, koja je najveća i najvažnija crkva u Pragu. Gradnja katedrale započela je 1344. godine po nalogu Karla IV. Međutim, kršćanski korijeni mjesta sežu u 10. ili 11. stoljeće, kada je ondje stajala rotonda, a poslije bazilika. Katedrala odiše poviješću, a osim vjerskih službi, nekada su se u njoj održavale i krunidbe čeških kraljeva i kraljica, što se može vidjeti u pompoznim unutarnjim dekoracijama. Znaš li da je prekrasni vitraž unutar katedrale dizajnirao poznati umjetnik Alfons Mucha?

5. Zlatna ulica

Kada posjetiš Praški dvorac, bila bi šteta propustiti Zlatnu ulicu koja se nalazi kod sjeverne utvrde dvorca. U uličici ćeš pronaći nekoliko malih kuća, u kojim su nekada živjeli strijelci, zlatari… Kuće su neobično male. Treba se samo zapitati kako je netko mogao živjeti u takvom mikroskopskom prostoru. Cjelokupni dojam naglašen je detaljnom opremljenošću svake od kuća. Bile su naseljene do Drugog svjetskog rata, a podijeljene su prema položaju njihovih bivših stanovnika. Možda je najzanimljivija kuća vidovnjakinje Matilde Průšove koja je predvidjela pad nacističkog Trećeg Reicha zbog čega ju je Gestapo uhitio i mučio dok nije umrla.

6. Samostan Strahov

Biblioteka, opisana kao jedna od najljepših na svijetu, čuva više od 200 000 knjiga u utrobi samostana Strahov. Sastoji se od dviju nevjerojatnih baroknih dvorana, teološke i filozofske, koje potječu iz 17. i 18. stoljeća. Dvorane su povezane hodnikom u kojem se nalazi Soba kurioziteta s eksponatima morskih pasa, kornjača, rakova i drugih podvodnih životinja. Pa, reci nam, jesi li ikad vidio takvu knjižnicu?

7. Zid Johna Lennona

Nakon atentata na Johna Lennona 8. prosinca 1980. godine, taj je glazbenik za mnoge mlade Čehe postao simbol mira. Jedan od njih je, na zid zgrade francuskog veleposlanstva, nacrtao Lennonovu sliku, zajedno s političkom porukom i tekstom The Beatlesa, čineći zid izlogom političke opozicije mladih ljudi protiv režima. Tajna policija uzalud je bojila zid; na njemu su se stalno pojavljivale nove mirovne poruke.

8. Vyšehrad

Povijesna tvrđava Vyšehrad jedan je od nacionalnih simbola Praga. U prošlosti je to bio kraljevski dvorac, čak i sjedište monarha. Naknadno je pretvorena u baroknu tvrđavu. U Vyšehradu možeš uživati ​​u jednom od najboljih pogleda na grad. Ovo je mjesto jednostavno stvoreno za šetnju s tvojom boljom polovicom.

9. Josefov

Bivši židovski geto bilježi povijest Židova u gradu. Kvart je pun sinagoga, muzeja i starih židovskih groblja. Neki čak vjeruju da ondje leži i tijelo legendarnog Golema, kojega je židovski rabin Loew prethodno oživio u tajnom ritualu.

10. Mali Isus

Malen, 45 cm visok kip malog Isusa nalazi se u crkvi Gospe od Pobjede u Pragu. Kip je uvezen u Češku u 16. stoljeću. Kažu da ima čudesna svojstva. Kada su katastrofe poput kuge ili pljačke u prošlosti zahvatile Prag, crkva je pošteđena na neki poseban način. Praškog Malog Isusa obožavaju uglavnom vjernici u Španjolskoj, Italiji, Latinskoj Americi i Filipinima.

Molimo vas da ocijenite naš članak.
Click to comment
Na vrh